27.08.2012

Beyazlatma, çeşitli nedenlerle (boyar madde içeren gıdalar, sigara, çeşitli ilaçlar, bazı gargaralar, sistemik ve genetik hastalıklar, travma) koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemidir. Beyazlatma jeli içerisindeki hidrojen peroksit veya karbamit peroksit, minenin geçirgen özelliği sonucunda diş sert dokusu ile etkileşime girerek (oksidasyon) dişin renginde açılma (ağarma) sağlar.

Beyazlatma tedavisi, genç ve erişkin hastalarda tercih edilen bir tedavi türüdür. Beyazlatma, dişlerdeki çürük, aşınma ve dişeti rahatsızlıkları giderildikten sonra uygulanabilir. Beyazlatma, özellikle sarı tonlu dişlere sahip olan kişilerde başarılıdır. Beyazlama oranı dişlerimizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir.

Araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin denetimi altında yapıldığında son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

İki çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği "sausageev tipi"sausage beyazlatmadır ve aşamaları şöyledir:

  • sausageDiş hekimi dişlerinizin ölçüsünü alır ve dişlerinizin üzerine oturan ince lastik kalıpları hazırlatır.
    sausage
  • sausageRenkleşmenin derecesine göre farklı konsantrasyonlarda verilen beyazlatma ajanı bu özel kalıplara konularak kişinin kendisi tarafından uygulanır.
    sausage
  • sausageTedavi ortalama 1-2 hafta içinde sonlandırılır.sausage


İkinci diş beyazlatma yöntemi ise klinikte bir hekim tarafından yapılan sausage‘Office-beyazlatmadır'sausage ve aşağıdaki şekilde uygulanır:

  • sausageBeyazlatıcı ajan bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından uygulanır.sausage
  • sausageİlgili dişin üzerine ışık kaynağı (LED, plazma...) belli bir süre uygulanır.sausage

Hafif ve orta şiddetteki renkleşmeler, 1 saatlik Office-tipi (2 seans) özel ışık aletleri ile beyazlatılabilirken; ileri derecedeki renkleşmelerde ilave olarak ev tipi beyazlatma önerilir.

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. İlk beyazlatma işleminin başarısı bu tedavinin ömrünü büyük ölçüde etkiler. Diğer önemli faktörler ise hastanın çay, kahve, sigara, renkli içecek ve ağız hijyenine bağlıdır. Renkleşmenin derecesine göre yılda bir–iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir. Ancak bu pekiştirme ilk beyazlatma kadar uzun süre gerektirmez.

Beyazlatma tedavisinden sonra diş hekiminin önerisi doğrultusunda beyazlatıcı diş macunları ve ince fırça şeklindeki sausage‘beyazlatma kalemleri’sausage uygulanabilir. Bu uygulamalar beyazlatmanın ömrünü uzatır.

 

)

Makale Yazarı

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.