Diş Hekimliği
Diş hekimliği genel olarak dişlerin incelenmesi ve diş sorunlarının giderilmesinden sorumlu bir alan düşünülse de aslına bakılırsa çok daha geniş bir çalışma alanına sahiptir. Diş Hekimliği; ağız boşluğu ve çevre dokularda meydana gelen rahatsızlıkların tanısı, tedavisi ve önlenmesine odaklanan bir tıp dalıdır. Aynı zamanda baş, yüz, çene, boyun, dil ve tükürük bezleri de diş hekimliğinin çalışma alanına girmektedir.
Ağız boşluğu vücudun izole bölgelerinden olmadığı ve konum olarak hayati öneme sahip olduğu için diş hekimliği kişilerin genel sağlığını sağlama noktasında önemli görevlere sahiptir.
Diş Hekimi
Diş hekimliği alanında uzmanlaşmış kişilere diş hekimi denir. Diş hekimi olmak için okul mezuniyetinin yanı sıra sahip olunması gereken özel nitelikler ve yetenekler de bulunmaktadır.
El - Parmak Becerisi; Ağız içi boşluğu ve çevre dokular gibi dar alanlarda çalışması gereken diş hekimlerinin el ve parmak becerileri mesleki başarıları adına çok önemlidir.
Göz - El Koordinasyonu; Küçük ve dar alanlarda çalışan diş hekimlerinin göz ve el koordinasyonlarının mükemmel olması gerekir.
Çok Boyutlu Görebilme Yetisi; Estetik operasyonların alanına girse de işlemleri yapmadan önce hastalara yapılan işlemlerin ne denli uygun olacağının ön görülmesi için diş hekimlerinin üç boyutlu görebilme yeteneğine ve öngörüsüne sahip olmaları gereklidir.
İletişim Yeteneği; Diş hekimliğinin en önemli unsurlarından birisi hastalarla diş doktorlarının doğru ve sağlıklı bir iletişim kurabilmesidir. Kişilerin sorunlarını anlayan, ne istediklerini kavrayan ve onlara tedavi sürecinde danışmanlık yapan doktorlar her daim başarılı olacaklardır.
Yaratıcılık; Klasik yöntemleri farklı şekillerde uygulayarak hastanın sorununa kesin çözüm sunan diş doktorları başarılarını arttırır. Hastanın rahatsızlıklarına yaratıcı çözümlerin sunulabilmesi için estetik bir bakış açısı aynı zamanda da teknik bilginin eksiksizliği gerekmektedir.
Sürekli Gelişim; Teknolojinin her alanında meydana gelen değişim ve ilerlemeler diş doktorları tarafından yakından takip edilmelidir. Diş, diş etleri ve çevre dokularda meydana gelen hastalıkların tedavisi ile ilgili gelişmeler bilinmeli ve yeni öğrenilen süreçler başarılı bir şekilde uygulanmalıdır. Diş hekimliği mesleği doğası gereği değişimin ve sürekli ilerlemenin hakim olduğu bir alandır. Bu nedenle diş doktorları bilgilerini her zaman güncel tutmalıdır.