25.07.2010

Kişiye özel tabanlıklar ayak ve ayak bileği hastalıklarının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Hastalarda var olan ayak sorunlarına bağlı olarak ayağın yük dağılımında bozukluklar meydana gelir. Basma kusurları hastanın denge problemlerine ve ağrı artışına yol açabilmektedir.

Ayakta oluşmuş problemler esnek ve sert deformiteler olarak ikiye ayrılır. Esnek problemlerde deformite, düzeltilebilme özelliği taşımaktadır. Ancak sert deformitelerde durum yerleşmiştir ve ayaktaki şekil farklılığı kalıcıdır
Tabanlıklar ayakta yük dağılımının tekrardan normale dönmesi için kullanılan ayakkabı içi araçlardır. deformitenin sert ve esnek olmasına göre tabanlıklarda çeşitli derecelerde sert ve yumuşak(esnek) olabilirler.

Normal tabanlıklardan farklı olarak hazırlanmış bu tabanlık kişinin problemine yöneliktir. Başka bir hastalıkta yada aynı numara ayakkabı giyen bir başka kişi tarafından kullanılamaz. Bu tip tabanlıklarda ana hedef hastanın problemine mükemmel uyumlu bir tabanlık yaratmaktır.
Kişiye özel tabanlıklar ayak sorunlarında ağrının ortadan kaldırılmasına, kişinin yürüme fonksiyonlarının düzelmesine, gelişmiş olan nasır ve benzeri cilt problemlerinin düzelmesine yardımcı olur.
Kişiye özel tabanlıklar ayrıca ameliyat edilmiş hastalarda ameliyat sonrasında yürüme fonksiyonlarının düzelmesine, sportif performansın arttırılmasına destek olmaktadır.
Kişiye özel tabanlıkların hazırlanmasında alınan özel ölçümler ile ayağın basma kusuru ortaya konur. Basınç ölçümleri sonrasında ayağın problemini düzeltmek üzere tabanlıklar hazırlanır.
Tabanlıkların hazırlanmasında en önemli detaylardan biri de tabanlığın sertlik derecesidir. Hastanın diyabetik olması, ayak altında yarasının olması, hastanın kilosu sertlik derecesinin planlanmasında önem taşır.
Ayrıca çok özel durumlarda kişinin özel ayakkabısına yönelik olarak özel tabanlıklarda aynı şekilde hazırlanabilmektedir.

Ayak yapımız yürüme mekaniğinin gerektirdiği tüm yük dağıtım özelliklerine sahiptir. Ancak ayak yapısında herhangi bir problemden dolayı yük dağıtma işlevi bozulursa bu ayakta ağrı ve yürüme sorunları oluşturur.


Ayakta oluşmuş problemler esnek ve sert deformiteler olarak ikiye ayrılır. Esnek problemlerde deformite, düzeltilebilme özelliği taşımaktadır. Ancak sert deformitelerde durum yerleşmiştir ve ayaktaki şekil farklılığı kalıcıdır.

Tabanlıklar ayakta yük dağılımının tekrardan normale dönmesi için kullanılan ayakkabı içi araçlardır. deformitenin sert ve esnek olmasına göre tabanlıklarda çeşitli derecelerde sert ve yumuşak(esnek) olabilirler.

Yumuşak deformitelerde tabanlıklar ayakta gelişmekte olan sorunu ayağın normal anatomik yapısını yeniden sağlayarak düzeltir. Ancak sert deformitelerde bu düzeltmeyi yapmak mümkün olmadığı için tabanlıklar yük dağılımını değiştirerek sorunu ortadan kaldırmayı hedefler. Yumuşak deformitelerde tabanlıklar nispeten sert olup ayağı desteklerken, sert deformitelerde tabanlıklar nispeten yumuşak olup yaylanma fonksiyonu sağlamaya çalışırlar.


Tabanlıklar deformiteyi düzeltmezler. Ancak deformiteden kaynaklanan şikâyetleri ortadan kaldırırlar. Kişiye özel tabanlık hastaların ayaklarından alınan özel ölçümler sonrasında, hastalığa yönelik olarak ayağın anatomik yapısına tam olarak uygulanan tabanlıktır. Normal tabanlıklardan farklı olarak hazırlanmış bu tabanlık kişinin problemine yöneliktir. Başka bir hastalıkta yâda aynı numara ayakkabı giyen bir başka kişi tarafından kullanılamaz. Bu tip tabanlıklarda ana hedef hastanın problemine mükemmel uyumlu bir tabanlık yaratmaktır.

Tabanlık hazırlanırken alçı ile ölçüm alma, köpük ile iz alınması, çeşitli teknolojik tekniklerle ayak basınç ölçüm teknikleri kullanılmaktadır. Merkezimizde hastalardan köpük ile iz alınması-bilgisayarla yürüme ve ayakta durma esnasında ayak basınç ölçümü-denge ölçümü sonrasında alınan değerler ile tabanlıklar hazırlanmaktadır.

Tabanlıkların hazırlanmasında en önemli detaylardan biri de tabanlığın sertlik derecesidir. Hastanın diyabetik olması, ayak altında yarasının olması, hastanın kilosu sertlik derecesinin planlanmasında önem taşır.

Ayrıca hastanın ayakkabısına göre de tabanlıkların planlaması yapılabilmektedir. Ancak bu ayakkabılar ortopedik özellikler içermelidir.

)

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.