19.08.2011

Uzun yıllardan beri güvenilir bir şekilde kullanılan doğum kontrol hapları, ülkemizde birçok bayan tarafından tercih edilen ve aile planlaması için önemli olan ilaçlardır. İlaç sanayisinin gelişmesi ile beraber içeriklerinin değiştiğini ve geliştiğini bildiğimiz bu ilaçlar hakkında her geçen gün farklı söylentiler çıkmaktadır. Bu söylentilerden bir tanesi de doğum kontrol haplarının kilo aldırdığı yönündedir. Peki doğum kontrol hapları gerçekten kilo aldırır mı?

Doğum kontrol hapları, içlerinde belirli ölçülerde progesteron ve östrojen barındıran ve rahim içi dokuyu uyararak gebe kalınmasını engelleyen ilaçlardır. Yurt dışında ve ülkemizde farklı markaların, farklı içerikli birçok ilacı bulunmaktadır. Kişi gebe kalmayı istemediği müddetçe bu hapları düzenli olarak kullanmakta, gebe kalmak istediği anda da bırakmaktadır. Doğum kontrol hapları sadece doğum kontrol yöntemi olarak değil tıbbi amaçlı hastalık tedavisinde de kullanılan ilaçlardır.

Doğum kontrol haplarının yan etkilerine bakıldığında hormon içermelerinden dolayı mide bulantısı, şişkinlik, dolgunluk hissi, baş dönmesi, baş ağrısı, memelerde duyarlılık gibi problemleri görmekteyiz. Yan etkilerinin arasında sausage“kilo aldırır”sausage ibaresi bulunmamaktadır. Ayrıca bu yan etkiler sürekli olarak devam etmemektedir. İlaca ilk başlandığı 4 ay bu sıkıntılar yaşansa da 4 ay sonra son bulmaktadır. Eğer ilacı kullanmaya başlayalı 4 ay olmuş ve hala bu tarz sıkıntılar yaşıyorsanız doktorunuza başvurup ilaç ile ilgili sıkıntı yaşadığınızı bildirmelisiniz.

Doğurganlık çağındaki kadınlar ve genç kızlar arasında gerek tedavi gerekse de doğum kontrol yöntemi için kullanılan bu haplar, içerdikleri progesteron hormonu yüzünden bazı kişilerde iştah artmasına neden olabiliyor. Bunun için iştah artması gibi bir durumla karşılaşan bayanların, besin tüketimlerini kontrol altına almaları yararlı olacaktır. Gerekirse bir diyetisyenden beslenme programını düzenlemek ve iştahlarını kontrol altına almak için destek almaları önerilmektedir.

Bazı ilaç türlerinde östrojen hormonu seviyesinin yüksek seyretmesinden dolayı vücutta su ve tuz tutabileceği, yani ödeme neden olabileceği söylenmektedir. Ancak ödem probleminin vücut ağırlığında maksimum 2 kg. kadar artış sağlayacağı unutulmamalıdır. Yani kazanılan ağırlık su tutumuna bağlı olarak kazanılan bir ağırlıktır. Vücut yağ miktarında herhangi bir değişiklik yapmamaktadır.

sausagesausagesausagesausagesausage

 

sausagesausagesausagesausagesausage)

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.