Merhaba 21 yaşındayım 10 yaşında skolyoz rahatsılığım başladı doktorlara gittik pek bir sonuç vermediler ama bende bir şikayet daha vardı sağ kol ve bacağım, sol kol ve bacağa göre daha belirgin şekilde kalın aslında sol vücudum sağ vücuduma göre zayıf ilk önce ortapediye gittim bir mr istediler sonra ürolojiye gitti 2 mr istediler şu an rapor sonuçları elimde lütfen yardımcı olur musunuz?
1.tetkik:servikal spinal mrg
servial lordoz düzleşmiştir.vertebra korpusları ve intervertebral disklerin yükseklikleri normaldir.sinyal intersitesi dağılımı doğladır.osteodestrüktif nitelikli sinyal değişimi gözlenmemiştir. C1-2 normal görünümdedir.osteodestrüktif niteli sinyal değişimi yoktur.tümdüzeylerde intervertebral disler normal görülmektedir. kanal çapları doğladır.nöral foramenler serbesttir. C1 düzeyinde kranioservikal bileşkenin hemen altında başlayarak aşağıda üst dorsal bölgeye uzanım gösteren sirings formasyonu izlenmektedir.kordda ekspansiyon saptanmamıştır.kord paankimi diğer bölümlerinde belirgin pATOLOJİK SİNYAL İNTERSİTESİ DEĞİŞİMİ YOKTUR.siringoid kavite iç kontueu yer yer düzensizlikler kısmen septasyonlar ve kenarsal çekintiler şeklinde deformasyon olur. belirgin iç strüktür heterojenlenitesi yoktur ve tüm sekanlarda serebrospinal sıvı ile izointens görünümündedir. C4 düzeyinde lezyon kord sağ posterolateral konturu yönüne dogru ekspansiyon göstermekte ve kord kenarına kadar ulasmaktadır.lezyonun maksımum genişliği aksial düzlemde 8 mm bulmaktadır.dural kese homojendir. kranioservikal bileşke dogaldır serebellar tonsiller foramen magnum planını 1 mm kadar kaudale geçmektedir. bası bulgudu yoktur.
sonuc: servikal kordda sirings oluşumu,
kranioservikal bileşke anamolisi yoktur her iki serebellar tonsiliin foramen magnum planı kaudaline minimal heterotopisi gözlenmekle birlikte bu lokalizasyon hasta yasına göre fizyolojik sınırdadır ve bu bölge bası bulgusu saptanmamıstır
konstrastlı dorsal mrg incelemesi ve servikal mr kesitlerininde İV konntrast enjeksşyonundan sonra tekrarlanması uygun görüllür.
2.tetkik:lomber spinal mrg
lomber vertebraların dzilimleri koprus yükseklik ve medülla intensitesi normaldir.lomber intervertebral disklerin yüksekliği ve intersitelerin normaldır.nöral foramenlerde destrüksiyon veya ekspansiyon neden olacak lezon yoktur paravertebral pataloji saptanmamıstır. konud medüler normal olup konus medullarıs ve kauda equina köklerinin dagılımları normaldır subaraknoid mesafe konturları ve lomber spinal sini kökleri normal.lomber intervertebral dskleri posterior konturları normal olup herniasyonla uyumlu görünüp izlenmemiştir.
sonuc:incele normal sınırlarda olup distal kord iç strüktürü dogal görülmektedir.
3.tetkik:kranial mrg
medülla oblangata pons ve mezensefalon normaldir.bilateral serebellar hemisferlerde yer işgal eden kite veya lezyon izlememiştir.dördüncü ventritül boyut konfigürasyon ve lokalizasyon normaldir. serebellar folyumlar ve bazal sistemler normaldir.
bilateral bazal ganglionlar kapsüla interna ve eksterna ve her iki talamus ve korpus kalozum normaldir. bilateral periventriküler beyaz cevher alanlar ve her iki sentrum semiovale normaldir. 3 ve her iki lateral ventrikul normal boyut ve konfigürasyondadır bilateral foramen monroelar ve akuaduktus sylvi patenttir.hemisferik kortikal sulkuslar normal genişlikte ve derinliktedir sella normal formundadır.vertebrobailler sistem ve karotis sistem majör intrakranial arterial vasküler yapıda normal ve patenttir. dural venöz sünüsler patenttir. bilateral intraorbital olusumlar ve her iki kula yapılar normaldır frontal sünüste minimal muzuko kalınlasması izlenmktedir.
sonuç:serebral mr incelemesi normal sınırlarsa olup serebral parankimde belirgin anamoli gözlenemmektedir.intrakranil yer kaplayıcı nitelikli loezyon yada parankilma pataloji yoktur.)
Burada boyun dediğimiz servikal seviyede omurilik içerisinde kistik bir kavite (srinx) tespit edilmiş. Sringomyelinin neden oluştuğunu anlamak için beyin ve lomber MR lar çekilmiş ama sonuçları temiz. Şu anda ki skolyozunuzun ve klinik şikayetlerinizin tek nedeni srigomyeli dediğimiz durumdur. Ancak bununda kavite boyutları küçükse mr lar ile 3 veya 6 ay ara ile takip edilmesi uygundur. Ben ayrıca nöral dejeneratif hastalıklar açısından nöroloji uzmanlarınıda görünmenizi öneririm. Geçmiş olsun..