08.04.2010

Kürtaj nedir?

Kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemine verilen isimdir. Kürtaj yasalarımızda 10.gebelik haftasına kadar olmaktadır.

Kürtaj işlemi lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Kürtaj işlemi steril şartlarda bu konuda yetkili olan kişilerce yapılır. Kürtaj mr kanül denilen şırıngalarla en sık yapılır. Kürtaj yapılmadan önce kişi ayrıntılı(öykü, muayene, ultrason, kan tahlili vb.yönden) değerlendirilir. Kürtaj işleminde olabilecek komplikasyonlar genelde uygulama yeri, uygulayan kişi, uygulama yöntemine azami dikkat edilerek mininimalize edilir. Kürtaj işlemini ultrason eşliğinde daha emniyetli yapanlarda vardır. Lokal anestezide rahim ağzı uyuşturularak yapılır. Genel anestezi hafif anestezi verilerek yapılır. Genel anestezi ile yapılacaksa en az 6 saat yemek, su gibi yiyecekleri almamak ve sigara içmemek gerekir. Lokal anestezi ile yapılacaksa dokturunuza danışarak kürtaj öncesi için bilgi alabilirsiniz.

Kürtaj sonrası hafif vaginal kanama olabilir. Kürtaj sonrası kanama olmaması normaldir. Kürtaj sonrası hafif kasık ağrısı olabilir. Kürtaj sonrası şiddetli kanama, ateş, şiddetli kasık ağrısı parça düşürme gibi belirtiler olursa doktorunuza haber vermelisiniz.

Kürtaj sonrası kontrole gitmek önemlidir. Kontrolde ultrason ile rahim değerlendirilir. Kişi bilgilendirilir.

Kürtaj sonrası cinsel ilişki genelde 1 hafta sonra başlayabilir. Kürtaj sonrası verilen ilaçları düzenli kullanmak önemlidir. Kürtaj işlemi kişinin doğurganlığını etkilemez.

)

Henüz hiçbir yorum yapılmadı.