08.04.2009

Çocuğunuzun Dişlerini Çürükten Korumak için Neler Yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun yaşam boyu sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmasını istiyorsanız, ilk süt dişlerinin çıkmasından itibaren ( yaklaşık olarak 6 aylıktan itibaren ) ağız bakımı ve temizliği konusuna da önem vermeniz gerekmektedir. Çocuğunuza ilk yaşlarda kazandıracağınız ağız bakımı ve temizlik alışkanlığı dişlerinde çürük oluşmasını engeller. Bu sebeple, ilk süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte temizlik ve bakım işlemlerine başlanmalıdır.

Öneriler:

  1. Biberon veya memeyle her beslenmeden sonra çocuğun tüm dişlerini hafif ıslatılmış bir tülbentle silip temizleyiniz. Bu işlemi, her gece yatmadan önce ve her sabah kahvaltısından sonra olmak üzere günde en az iki kez uygulayınız.
  2. Biberon çürüğünün oluşumunu engellemek için gece uykuya yatarken çocuğunuza biberon vermeyiniz. Zorunlu hallerde biberon içine sadece su koyarak veriniz.
  3. Diş hekiminiz tarafından gerekli görüldüğü hallerde verilen florür tabletlerini, önerilen dozlarda ve düzenli olarak kullanınız.
  4. Çocuğunuzun süt dişlerini 2 yaşından itibaren yemeklerden sonra yumuşak bir bebek fırçasıyla fırçalamaya başlayınız.  Özellikle gece uykusuna temiz bir ağızla yatmasını sağlayınız.
  5. Çocuğunuzu, hiçbir şikâyeti olmasa da 1 yaşından itibaren yılda en az iki kez düzenli olarak dişhekiminize götürünüz.  Çocuğunuzu düzenli aralıklarla diş hekimine götürmeniz sausagedişhekimi korkususausage oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.
  6. Çocuğunuzun dişlerini yapışkan ve fazla miktarda şeker içeren (kolalı içecekler, şekerlemeler, gofret, şekerli sakız, vs.) gıdalardan uzak tutun.  Çocuğunuzu ödüllendirmek veya sevindirmek istediğinizde bu ve benzeri gıdaları kullanmamaya özen gösteriniz.
  7. Öğün aralarında atıştırmayı çocuğunuza yararlı hale getiriniz. Bu amaçla çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme, kolalı içecekler yerine süt, yoğurt, peynir, ayran, yumurta veya elma, havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri kabuğunu soymadan verebilirsiniz.
  8. Çocuğunuza öğün arasında şeker içeren bir gıda yedirdiğiniz veya içirdiğiniz zaman en geç yarım saat içerisinde dişlerini fırçalayınız veya ağzını bir bardak su ile çalkalamasını sağlayınız.  Çocuğunuz iki yaşından küçükse ıslak bir tülbent parçasıyla silebilirsiniz.
  9. Çocuğunuzun şeker ve tatlandırılmış gıdalara düşkünlüğünü engellemek sizin elinizde!  Yiyecek ve içecekleri tatlandırmak amacıyla kullanılan şekerin tüketimini mümkün olduğunca kısıtlayınız.  Çocuğunuzun şeker ihtiyacını doğal yollardan (örneğin meyvelerden) karşılamasını sağlayabilirsiniz.
  10. Siz dişlerinizi fırçalarken mümkünse çocuğunuzun sizi izlemesini sağlayın. Diş fırçalamayı ona tanıtın ve sonra da onun dişlerini (hekiminizin gösterdiği şekilde) fırçalayın.  Fırçalama sırasında mercimek tanesi kadar macun kullanınız.
  11. Çocuğunuz dişlerini kendi başına 8 yaşında sonra etkili bir biçimde fırçalayabilir.  Bu nedenle 8 yaşına kadar çocuğunuzun dişlerinin gece fırçalanması, siz anne ve babalara aittir! Diğer zamanlarda da çocuğunuz dişlerini fırçalarken yanında bulunarak dişlerini yeterli (en az iki dakika) fırçalamasını sağlayınız.
  12. Kullandığınız diş fırçasını (çocuğunuzun ve kendinizin) 3-4 ayda bir yenisiyle değiştiriniz.
)

Benzer Makaleler
Makale Yorumları
Henüz hiçbir yorum yapılmadı.