Merhaba, benim ilk hamileliğimde hemoroidim çıktı (7 sene önce) yaklaşık 5 senedir de makatın dışında seyrediyor ama bana acı, rahatsızlık vermiyordu, hatta kanama bile hiç olmadı. 40 gün önce ikinci doğumumu yaptım ve yaklaşık 10 gündür şişlik söz konusu, sadece tuvalete çıktığımda şişiyor ve kabız olmasam da çok acıyor ve sonrasında 6-7 saat şiş kalıyor ve çok ızdırap veriyor. Procto-Glyvenol kullanıyorum ama pek bir faydasını görmedim, tuvalete çıkmadığımda sorun yok ama diğer durumda ne yapacağımı bilemiyorum, muayene ve ameliyattan çok fazla korkuyorum, ayrıca şuan emzirme dönemindeyim, ne yapmalıyım? Ayrıca doğumlarım sezeryan ile oldu, yani ıkınma söz konusu da değildi, yardımcı olursanız çok memnun olurum, teşekkür ederim (yaş: 29).
Öncelikle hemoroid birden bire oluşan bir hastalık değildir. Hemoroidal hastalıkta süreç; yıllar içersinde devam eden hatalı beslenme ve dışkılama alışkanlıklarına bağlı olarak gelişir. Ancak bu süreci hızlandıran çeşitli etmenler olabilmektedir. Hamilelik ve doğum gibi.... O yüzden ilk hamilelik ve doğum sürecininiz siz de daha önceden var olan, fakat sizi çok fazla rahatsız etmeyen hastalık sürecinin hızlanmasını sağlayarak neden olduğu alevlenmeden başka birşey değildir. İlk doğum sonrası kendini makat dışında meme olarak gösteren, fakat başkaca bir sorun yaşatmayan hastalık; ikinci doğum sonrası daha da olgunlaştı ve çok daha belirgin sıkıntılar yaşatmaya başladı...Olaya bir de bu açıdan bakınız.... Şimdi, bu aşamada neler yapılabilir? Öncelikle emzirme döneminde olduğunuzu da dikkate alarak beslenme ve dışkılama alışkanlıklarınıza el atmak, sonrasında mevcut makat sorunlarınızı azaltmaya yönelik olarak yaklaşmak gerekir.Böylece emzirme dönemi içersinde sizi idare edebilir düzeyde tutacak şekilde geçici tedaviniz planlanabilir.Kalıcı ve etkin tedavi emzirme dönemi sonrasına bırakılabilir... Tabii ki tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle korku ve endişeleriniz yenerek muayene olmalısınız. Kaybedeceklerinizi(?) değil kazanacaklarınızı düşünün...
geçmiş olsun ,öncelikle mutlaka muayene olmanız önemli. ancak burada bir kaö öneride bulunabilirim . saat başı bir barak ılık su içiniz, sabahları aç karına mümkünse 1 kalık zeytin yağı, içiniz. bol yeşilik ve posalı bırakan yiyecekler yiyiniz. tuvalette mümkünse en fazla 1 dk kalınız. sıcak su oturma banyosu yapınız. bunlardan öenmlisi mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurunuz.