Merhabalar, benim diş etlerimde uykudayken kanama oluyor, sabah uyandığımda bunu görüyorum, bu çok uzun zamandır böyle, diş etlerimde şişme de oluyor, neden acaba?
Tarifiniz bariz bir dişeti ,ltihabını belirtiyor. Bir an önce dişhekimine giderek muayene ve tedavi olunuz
Muhtemelen dişeti iltihabınız var. Muhtemelen diş taşı temizliği yapılır yapılmaz bütün şikayetleriniz kaybolacaktır.
Diştaşı dişlerin çevresinde biriken gıda artıklarının uzun süre kalması sonucu oluşan sert, mineralize yapılardır. Ağızda biriken gıda artıkları temizlenmediği zaman tükürük sıvısının içerisinde yeralan kalsiyum ve fosfat iyonları mineralize olur. Dişlerinizi fırçalamadığınızda oluşan ve uzun süre diş yüzeyinde kalan mikropların tükürüğünüzdeki minerallere çökmesiyle diş taşlarınız oluşur.İnorganik kalsiyum fosfat kristalleri diş plağımatriksinde oluşur ve plak mineralize olana kadar büyürler. Diştaşları dişetinin üzerinde ve dişeti oyuğu içerisinde yeralabilirler. Diştaşları, diş eti hastalılarına neden olabilir. Rahatsızlıklar kızarıklık, şişlik şeklinde görülebilir, fırçalandığında dişeti kanamalarına yol açabilir. Diştaşları yoğun bakteri içerdikleri için dişeti hastalıklarının ilerleyen durumlarında ağız kokusu hissedilebilir. Uzun süre temizlenmeye diştaşları kök yüzeyine doğru ilerleyerek buradaki dokulara zarar vererek diş kemiklerinin erimesine ve dolayısıyla diş kayıplarına neden olabilir. Diştaşları çürükler gibi sadece tek bir dişi değil ağız içerisindeki tüm dişleri etkilerler. Ağızda oluşan mikroplar zaman içerisinde kalpde dahil olmak üzere diğer organlarda farklı rahatsızlıklara neden olabilir Tartarların süngerimsi gözenekli yapıları, mikroplar için yaşamaya elverişli alanlar oluşturur. Dişeti hastalıklarından, çürüklerinden, ağız-diş sağlığı hastalıklarından ve diş taşından korunmanın en iyi yolu fırçalamadır. Diştaşı oluştuktan sonra sadece fırçalama ile temizlenmesi mümkün değildir. . Diş hekimine giderek temizletilmesi en sağlıklı yöntemdir. Diştaşı temizliği can yakan bir işlem değildir. Dişhekimliğindeki en basit işlemlerden biri olduğu söylenebilir. Diştaşları dişhekimleri tarafından el aletleri ile temizlenebildiği gibi günümüzde ultrasonografik cihazlarla da temizlebilmektedir. Ultrasonografik cihazlarla, diştaşının diş ile birleştiği noktalarda bir titreşim oluşturarak diştaşının dişten ayrılması sağlanır. Bu işlem sonrası dişin üzerinde kalabilecek küçük parçalar ise el aletleri ile temizlenebilir. Daha sonra kalan lekeler ve renklenmeler, cila fırçaları ile rahatlıkla temizlenir.
merhaba, diş eti kanamaları hasta sağlığı açısından çok önemli bir sorundur. diş eti kanamaları, ciddi kan hastalığı tablosu olabileceği gibi, ciddi bakteri birikimi, ağız kokusu, mide-bağırsak iltihabı-parazitleri vs. ile onlarca hastalığın yegane işaretçisidir. bu sebeple dikkatle üzerinde durulmalıdır. bir diş hekimine giderek sorununuzun kaynağına çözüm aramalısınız. geçmiş olsun.