Benim 4 ve 1 yaşında iki tane oğlum var, büyük oğlum çok aşırı hareketli ve saldırgan, özellikle kardeşine karşı, her istediğini yapmaya özen gösteriyorum fakat çok tatminsiz ve hiçbir şeyin değerini bilmiyor, mesela çok istediği bir arabayı alayım, az oynuyor, sonra onu kırmaya çalışıyor, elinden düşürüyor, pillerini, tekerleklerini söküyor. Bilgisayarda oyun açıyorum, hep yanında biri olsun, onu izlesin istiyor, hiç susmuyor, sürekli konuşuyor ve uyku düzeni kuramıyoruz. 14-16 saat ayakta oluyor. Küçük oğlum da her şeye ağlıyor, her istediğini ağlayarak dile getiriyor. Bana kafayı yediriyorlar, bazen ben de oturup onların bağırmalarını dinliyorum, müdahale etmiyorum bazen de büyük oğluma ceza veriyorum (ara sıra tokat atıyorum).)
Büyük çocuğunuzun Davranışları ile başetmekte zorlandığınızı belirtmişsiniz. Eminim çok yoruluyorsunuzdur. Muhtemelen küçük kardeşin gelişi aile için yeni bir dönem, bu döneme alışmak da zaman alacak ve çok sık gözlemlediğimiz bir konu bu ailelerde. Şimdi sıralanan konularla ilgili bilgi verelim; öncelikle 4 yaşındaki çocuk büyümüş olabilir ama bu onun ilgi ihtiyacını yok etmez. Çocuklar kendilerini ifade etmek için genellikle davranışlarını kullanırlar. Kırarlar, her an bir şey isterler gibi. Bu tip davranışlar ne söylüyor olabilir...? Önce bunu lütfen sakince düşünün. Sonrasında ise; Tabi ki doğru davranış için çocuğunuza disiplin kuralları öğretmelisiniz. Aksi taktirde uygun davranmasını ondan bekleyemeyiz. Ki bundan önce de pek kural belirlenmiş gibi gelmedi bana. Şöyle; oyuncak kırılmak için değildir, kırmak için uğraşmaya başladığında ya onunla düzgün oynarsın ya da onunla oynamayı bir süre kaldırmamı seçmiş olursun demelisiniz. Devam ederse zarar vermeye o gün için o oyuncağı kaldırmanız gerekir ki kararlı olunduğunu anlasın. Yani önce uyarmak sonra ise uygulamaya geçmek ama asla kızmak yok. Ona seçim vermeniz doğru davranışı öğrenmesi için şart. Vurmak, kırmak, zarar vermek bunlar asla kabul etmeyeceğiniz davranışlar ve bunları yaparsa 4 dk.lık mola yöntemini kullanın. Mola: çocuğun yanlış davranışında belli bir süre bütün yapabileceği şeylerden mahrum kalmasıdır. Ceza değlidir, düşünmesi için zaman vermektir. Uygulaması: Bir sandalyede 4 dk. oturması ve o sırada kendisine öğüt v.s. içeren hiç bir konuşmanın yapılmaması. Tam 4 dk. dolduğunda yanınıza çağırıp ben seni neden molaya gönderdim diye sormanız ve onun doğru cevabı vermesi ile sonlanan bir yöntemdir. Doğru cevabı verdiğinde aferin anlamışsın deyip bırakılır. Bu arada detayı vardır bu yöntemin ben fikir verici olmak için yazdım. Genel hatları bunlar ancak detay için muhakkak bu yöntemi araştırın ya da bir uzmanla görüşün olur mu? Kolaylıklar,
Biz evde kayınvalidemlerle oturuyoruz. ev kalabalık olunca oğluma ben kızsam biri sahip çıkıyor. ben çalışan bir anneyi akşam eve girince kapıda başlıyor maratonumuz... büyük oğluma mola metotunu araştırıp uygulamaya çalışacağım. İlginize çok teşekkür ederim.
disiplin konusunda; kayırma farkına varmadan, istenmeden çocuğa zarar veren bir tutum. Bunun önüne geçmek de bir detay. Buna yönelik bilgi de almalısınız. " Annecim ben hallederim" demek ve kararlı olarak nasıl davranacağını oturtmak gibi. Ayrıca çocuğa her şeyi almak mı, gerekli olanı almak mı? Bu çocuğa sınırı ve elindeki ile mutlu olmaya ait bir nokta bunu atlamayalım. Halledemediğinizde bir uzmanla karşılıklı oturup konuşun. Bu arada teşekkür için TEŞEKKÜR EDERİM. :)
İlginizden dolayı tekrar çok teşekkür ederim.. Kendimden başlayıp ( sinirlerimi kontrol altına alıp ) oğullarım arasındaki iletişime çok zarar vermeden ( büyük oğluma kardeşine zarar verdiği zaman kızdığımda daha öfke dolu oluyor.. küçük oğlum tam tersi abisine kızdığımda onun yanında olmaya çalışıyor. ) daha dikkatli ve özenli davranıp bu durumu desteğinizle inş. ortdan kaldıracağım...