Başlıkta belirttiğim bütün hastalıklar annemde bulunmakta ve bu hastalıkların hepsi hareket kısıtlılığına yol açıyor. Annem daha çok genç (53) ve en güzel anlarını yaşayacağı zamanlar evden çıkamıyor çünkü çok ağır yürüyor. Romatizma sonuçları iyi, parkinson için ise etkili ilaçlar kullanıyor ve doktorlar her şeyin yolunda olduğunu söylüyor ve size danışmak istediğimiz bel fıtığı. Kimi doktor yavaş yürümesinin (10 dakika açılıyor. 30 dakika yavaş yürüyor gibi, gün içinde sürekli değişmekte) nedenini buna bağlıyor, kimi doktor sebebi kesinlikle budur diyor, kimi ise diğerlerinden de olabilir diyor. Kesinlikle bel fıtığındandır dediklerinde o zaman kesin ameliyat ettirelim diyoruz ama fazla kilolarında dolayı (boy: 1.50; kilo: 87) sakıncalı olabileceğini söylüyor. Size şimdi mrg raporunu paylaşacağım ve bizi ne yapmamız konusunda bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz.
İnceleme L1-2 intervertebral disk aralığından L5-S1 intervertebral disk aralığına kadar yapılmıştır.
Lomber lordoz artmıştır.
Lomber vertebra köşelerinde yaygın dejeneratif yeni kemik oluşumları ve intervertabral disklerde dejenerasyona bağlı sıvı kaybı ile uyumlu sinyal değişiklikleri mevcuttur.
Disk yükseklikleri yer yer ılımlı azalmış görünümdedir.
L2-3 düzeyinde disk posterior konturu diffüz bulging göstermektedir. Anterior epidural mesafe silinmiştir. Sol nöral foramen faset eklem hipertrofisine bağlı daralmıştır.
L3-4 düzeyinde disk posterior konturu diffüz bulging ve geniş tabanlı santral protrüde herniasyon göstermektedir. Anterior epidural mesafe silinmiş olup, dural keseye anteriordan bası mevcuttur. Bu düzeyde her iki nöral foramen daralmış olup, ligamantum flavumların hipertrofisine bağlı olarak spinal kanal çapı daralmış görünümdedir.
L4-5 düzeyinde geniş tabanlı protrüde herniasyon göstermektedir. Anterior epidural mesafe silinmiştir. Dural keseye anteriordan ılımlı bası mevcuttur. Bu düzeyde faset eklem ve ligamantum flavum hipertrofisine bağlı bilateral nöral foramenler ve spinal kanal çapı ılımlı daralmıştır.
L5-S1 düzeyinde diskte geniş tabanlı protrüde herniasyon mevcuttur. Anterior epidural mesafe silinmiştir. Her iki nöral foramen ve spinal kanal çapı faset eklem ve ligamantum flavumların hipertrofisine bağlı daralmıştır. Kesit alanına giren diğer intervertebral disk yapıları, disk mesafeleri, medulla spinalis ve sinir kökleri normal olarak değerlendirilmiştir.
SONUÇ: L2-3 düzeyinde diffüz bulging, L3-4 düzeyinde diffüz bulging , geniş tabanlı santral protrüde herniasyon, L4-5 ve L5-S1 düzeylerinde geniş tabanlı protrüde herniasyonlar, L3-4, L4-5 ve L5-S1 düzeylerinde bialteral nöral foramenlerde ve spinal kanalda daralma, L2-3 düzeyinde sol nöral foramende daralma, lomber lordozda artış, lomber spondiloartroz.)
Ek olarak: Annem belli anlarda sağlıklı bireyler gibi hızlı hareket edip normal yürüyebiliyor ve çok kısa bir süre içinde değişerek felçli hastalar gibi aşırı derecede yavaş(ayağını sürüyerek) yürüyor.Buna hepimiz ailecek çok şaşırıyoruz siz değerli bilginlerimiz bizi aydınlatmanızı bekliyoruz. Teşekkürler...